Flash vijesti

Centar za kulturu dijaloga nastavlja aktivnosti na promoviranju kulture online komunikacije. Nemojte zaboraviti da posjetite našu Debatologiju, ostavite komentar i dobijete priliku za osvajanje nagrada. Najaktivniji i najbolji debatolozi će osim dvije knjige dobiti i certifikat sa titulom najboljeg online debatanta za taj mjesec. Sretno! :)

 

 

 

Home

Web info 01.10. - 10.10.2018.

SADRŽAJ:

  1. POZIV ZA UČEŠĆE U BALKANSKOJ DEBATNOJ AKADEMIJI
  2. NOĆ ISTRAŽIVAČA IZ PERSPEKTIVE GORGIJA: GLOBALIZACIJA VS KULTURNO NASLIJEĐE
  3. DEBATA U BEHRAM-BEGOVOJ MEDRESI U TUZLI

POZIV ZA UČEŠĆE U BALKANSKOJ DEBATNOJ AKADEMIJI

POZIV ZA ESEJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Balkan Debate Academy: Debating towards Cooperation

Projekat Balkan Debate Academy: Debating towards Cooperation otvara poziv za eseje za srednjoškolce iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova*. Najbolji eseji koji budu odabrani će primiti punu stipendiju za učešće na Balkanskoj debatnoj akademiji u Skopju. Projekat implementira Omladinski obrazovni forum iz Makedoniju u saradnji sa: Otvorenom komunikacijom iz Srbije, Centrom za kulturu dijaloga iz Bosne i Hercegovine i Debatnim centrom iz Kosova, uz podršku Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO).

Učenici koji budu aplicirali na poziv za eseje mogu birati između jedne od dvije teme:

1.Da li naša prošlost definira našu budućnost? (Does our past define our future?)

2.Napredak započinje dijalogom. (Progress starts with dialogue. )

Poziv ostaje otvoren do 14.10.2018. godine. Zainteresirani srednjoškolci trebaju dostaviti svoje eseje elektronskim putem na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , a u naslovu maila navesti „Aplikacija za Balkansku debatnu akademiju“.

Uslovi za učešće:

•Poziv je otvoren za srednjoškolce od 14 do 18 godina iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova;

•Eseji trebaju biti napisani na engleskom jeziku sa minimalno 800 i maksimalno  1200 riječi. Font eseja treba biti Times New Roman 12;

•Aplikacija za učešće treba sadržavati esej koji je napisan u Microsoft Office Word-u priloženom u e-mailu zajedno sa imenom, prezimenom, adresom i gradom stanovanja, kontakt telefonom i fotografijom autora (fotografija će biti objavljena uz esej).

Nakon zatvaranja poziva, tročlana komisija će izabrati po 9 eseja iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Pobjednici poziva će dobiti punu stipendiju za učešće na internacionalnoj akademiji Balkan Debate Academy: Debating towards Cooperation. Akademija, koja će biti održana u periodu 30.10. – 04.11.2018. godine u Skopju, će omogućiti srednjoškolcima da učestvuju u naprednom debatnom kursu i steknu teorijske i praktične vještine u oblasti argumentacije, kritičkog razmišljanja i javnog govora. 

Napredna debatna predavanja će uključivati treninge iz oblasti kompetitivne debate, javnog govora i argumentiranog izražavanja. Predavači su internacionalni debatni treneri. Finalna aktivnost akademije će biti debatni turnir na kojem će učesnici imati priliku primijeniti stečene vještine.

Učesnici Akademije će dobiti certifikat o uspješno završenom treningu u vezi sa debatom i javnim govorom. 

Za više informacija možete pisati na 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili pozvati na: 033 203 668. 

NOĆ ISTRAŽIVAČA IZ PERSPEKTIVE GORGIJA: GLOBALIZACIJA VS KULTURNO NASLIJEĐE

Dana 28.09.2018. godine održan je prvi dan, već poznate manifestacije pod nazivom „Noć istraživača“, a u sklopu toga i tradicionalna javna debata naših Gorgija. Već nekoliko godina zaredom debata na zanimljive teze na neki način otvara već pomenutu manifestaciju.

Ovogodišnja teza je bila „Ovaj dom smatra da globalizacija ima negativan uticaj na kulturno naslijeđe etničkih grupa“. U timu vlade, odnosno afirmacije, obučeni u tradicionale jeleke, našli su se: Anđela Diljević, Filip Beštić i Jovana Gvozdenac, učenici četvrtih razreda. Sa druge strane, u globalno prihvaćenim sakoima, opoziciju su im predstavljali: Aleksandar Pavlić, Maja Savković i Luka Gajić, takođe učenici četvrtog razreda. Ova postava ljudi već drugu godinu debatuje ovim povodom, ali ovaj put u drugačijem rasporedu od prošle godine, kao i u drugom formatu.

Tim vlade borio se za očuvanje kulturnog nasljeđa i ukazivao na to da proces globalizacije nije pozitivan, već da negativno utiče na razvoj kulturnog nasljeđa, odnosno da ga onemogućava. S obzirom na to da je format debate bio WS (World School), debatanti su imali više slobode u formiranju argumenata i potkrepa. Tako se došlo i do pitanja kakva se to muzika sluša u svijetu i na Balkanu, kako je do toga došlo i da li je za to odgovoran proces globalizacije. Navođenje određenih primjera izazvalo je smijeh kako kod slušalaca, tako i između oponenata.

Tim opozicije se borio da dokaže dobre strane i važnost pojave globalizacije. Oni su pokušali da predstave današnji svijet kao kompromis globalizacije i kulturnog nasljeđa. Navođenjem primjera kao što su napredna Evropa koja i dalje čuva svoju tradiciju, ili Bliskog Istoka koji čuva tradiciju, a zatvoren je za bilo kakav drugi svjetski uticaj – dokazivali su svoju poentu.

Uzimajući u obzir da je ovo bila javna debata, publika je mogla odlučiti ko je uvjerio u svoje argumente. Većinskim glasom publike opozicioni tim je pobijedio, ali prema sudiji i treneru, prof. Branki Ljubojević tehnički je afirmacioni tim odnio pobjedu.

Preuzeto sa: http://www.gimnazijabanjaluka.org/Novosti.aspx?id=1131 

DEBATA U BEHRAM-BEGOVOJ MEDRESI U TUZLI

U Behram-begovoj medresi je 1. i 2. oktobra 2018. godine održan seminar za debatante i audicija za nove članove sekcije.

Seminaru je prisustvovalo 18 debatanata. Nakon predavanja o vještinama govorništva i Karl Popper formatu, učenici su dobili priliku i da sami debatuju. Teme ovog malog turnira su bile iz tematike aktuelnih društveno-političkih zbivanja.

Također je donešena i odluka o datumu održavanja školskog takmičenja iz debate i napravljen je plan tradicionalnih javnih debata, koje se održavaju svakih 15 dana u amfiteatru Medrese.

Učesnicima seminara je pedagog Behram-begove medrese Fuad Imširović dodijelio zahvalnice za učešće.

Preuzeto sa: http://www.bbm.edu.ba/index.php/vijest/545-odrzan-seminar-za-debatante

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“