Flash vijesti

Centar za kulturu dijaloga nastavlja aktivnosti na promoviranju kulture online komunikacije. Nemojte zaboraviti da posjetite našu Debatologiju, ostavite komentar i dobijete priliku za osvajanje nagrada. Najaktivniji i najbolji debatolozi će osim dvije knjige dobiti i certifikat sa titulom najboljeg online debatanta za taj mjesec. Sretno! :)

 

 

 

Home

Web info 11.09. - 20.09.2018.

SADRŽAJ:

  1. VIJESTI IZ GIMNAZIJE BANJA LUKA…
  2. DEBATNI KLUB AGORA IZ ZENICE NAM PIŠE…

VIJESTI IZ GIMNAZIJE BANJA LUKA…

Debatni klub Gimnazije Banja Luka se pripremam tradicionalnu Javnu debatu u sklopu manifestacije Noć istraživača koja će biti održana 28.9.2018. u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Tema ovogodišnje manifestacije je kulturno blago i globalizacija, a teza debate glasi: Ovaj dom smatra da globalizacija negativno utiče na kulturno blago svih etničkih zajednica. 

U četvrtak, 20.9.2018. održana je još jedna audicija za nove debatante u Gimnaziji. Svi zainteresovani su pripremili govore na temu "Znanje je najveći kapital i zalog za budućnost". 

DEBATNI KLUB AGORA IZ ZENICE NAM PIŠE…

Početkom juna ove godine sa radom je počeo Gradski debatni klub “Agora” Zenica kao jedna od aktivnosti Udruženja “Naša djeca”. 

“Aktivno bavljenje debatom otvara niz mogućnosti, posebno mladima koji će uskoro preuzeti uloge nosioca promjena u našem društvu. Pokretanje gradskog kluba veliki je korak i izuzetno značajan za Zenicu. 

Kroz cijeli debatni proces učesnici se uče temeljitom istraživanju informacija i bave se društvenim problemima iz različitih uglova i sa svježim, otvorenim pristupom. Debatanti nauče kritički razmišljati, lijepo se izražavati, ali i slušati drugoga. Argumentirano raspravljajući i razmjenjujući stavove, oni razvijaju i osjećaj društvene odgovornosti, te postaju aktivni građani. Gradeći nova prijateljstva i obogaćujući znanja i iskustva, debatanti se rješavaju i predrasuda, razvijaju vlastite sposobnosti i u pozitivnom okruženju grade svoju ličnost. Dijalog, slobodno izražavanje mišljenja i analitički pristup problemu ključ su uspješnog društva, a debata nudi upravo to.”, kaže Teona Nešović, osnivačica i trenerica Kluba.

“Agora” okuplja 20-ak članova, osnovaca, studenata i srednjoškolaca, a interes za gradski debatni klub sve je veći. Klub je osnovan sa ciljem da se bavljenje debatom omogući što većem broju mladih, a bez obzira na to čime se u životu bavili, korist od debate osjetit će kako u svakodnevnim situacijama, tako i u poslovnom svijetu.

“Debatni klubovi, pa i svaki vid društvene aktivnosti su krucijalne za kreiranje zdrave i funkcionalne zajednice. To su temeljni razlozi mog pridruživanja debatnom klubu koji je ujedno i nova pojava u našem gradu.”, izjavio je Edin Zorić, debatant i član “Agore”.

 

Nakon samo mjesec dana rada, 12. jula, članovi Gradskog debatnog kluba organizirali su i javnu debatu u prostorijama Multiplex Ekrana Zenica. Teze na koje su debatirali bile su “Govor mržnje treba zakonski sankcionisati” i “Građani BiH koji ne glasaju na izborima trebaju plaćati kazne”. 

“Javna debata je zaista bila dobar temelj našim debatantima kao lekcija za nove izazove. Svi smo se, naravno, nadali što boljim rezultatima, ali ono što smo zapravo htjeli postići je da našim gledateljima pokažemo tu zapanjujuću vještinu izražavanja i izgrađivanja kritičkog mišljenja. Također da na zabavan, no i veoma poučan način istražujemo i pristupamo svakom problemu, čemu naš Debatni klub “Agora” i služi. To smo i uspjeli, te smo svi prezadovoljni prvom javnom debatom.”, kaže debatantica Džana Delibašić, članica Kluba.

“Onog trenutka kada djeca počnu da tragaju za činjenicama i otvoreno komuniciraju o onim temama pred kojima i odrasli zatvaraju oči, možemo biti sigurni da gradimo nove generacije boraca za korjenite promjene u društvu.”, rekao je profesor Darian Pokaz, stručni savjetnik Kluba.

Debatanti cijelo ljeto vrijedno rade, sastaju se dva puta sedmično i debatiraju o raznovrsnim temama. Sudjelovali su i na dva seminara Međureligijskog vijeća BiH na teme javnog govora, vještina liderstva, zagovaranja mladih, kulture dijaaloga i izgradnje mira.

Pored predstojećih javnih debata i gradskih turnira, članovi “Agore” željno iščekuju i nova poznanstva, iskustva i znanje koje će steći angažmanom u Centru za kulturu dijaloga.

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“