Flash vijesti

Predstavnici Bosne i Hercegovine na predstojećem Svjetskom debatnom takmičenju su otputovali u Zagreb. Takmičenje će biti održano u periodu 17.07. - 27.07.2018. Ekipi želimo sve najbolje, mnogo dobrih argumenata, nove prijatelje, lijepo debatno iskustvo i svakako očekujemo vaša redovna javljanja. :)

Home

Web info 01.09. - 10.09.2017.

SADRŽAJ

  1. POČETAK ŠKOLSKE GODINE U BIH – PORUKE MINISTARA OBRAZOVANJA
  2. SPORAZUM O SARADNJI SA CESER-om

POČETAK ŠKOLSKE GODINE U BIH – PORUKE MINISTARA OBRAZOVANJA

U povodu početka nove školske 2017/2018. godine, čestitku je uputila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović. 

„Svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima. Posebno čestitam i želim dobrodošlicu našim malim prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan te da se zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima i novim prijateljima raduju usvajanju novih znanja i učenju kroz igru i druženje".

PREUZETO SA: http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled/353 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević čestitao je početak nove školske godine učenicima, rukovodstvu škola, nastavnom i vannastavnom osoblju i poželio im mnogo uspjeha i izuzetne rezultate rada.

Malešević je pozvao sve da zajedničkim radom i zalaganjem rade na ostvarivanju ciljeva zacrtanih Strategijom razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2016-2021. godina i daju doprinos unapređenju obrazovanja.

On je poželio učenicima, koji se u školske klupe vraćaju nakon ljetnjeg raspusta, da energiju i polet prikupljen tokom prethodnog perioda usmjere u sticanje novih znanja.

“Onima koji prvi put sjedaju u školske klupe želim da zadrže bezbrižnost, a učitelje pozivam da im olakšaju prvi susret sa školom jer je važno da od početka zavole školu”, naveo je Malešević u čestitki.

On je pozvao učenike koji su ove godine upisali srednju školu da vrijedno rade na sticanju znanja i vještina u izabranom zanimanju.

“Posebno me raduje što se značajan broj učenika opredijelio za nova zanimanja u skladu sa iskazanim potrebama privrede”, naglasio je Malešević.

On je podsjetio da se u školskoj 2017/2018. godini očekuje primjena novih zakonskih rješenja i značajna ulaganja u školske objekte s ciljem stvaranja boljih uslova za izvođenje nastave.

“Stoga pozivam nastavnike da daju svoj puni doprinos u radu da bismo uspješno odgovorili na sve izazove u školskoj godini koja je pred nama. NJegujte dobro u svakome od vas i ne zaboravite da zajedno možemo mnogo više i mnogo bolje”, poručio je Malešević.

PREUZETO SA: http://www.atvbl.com/pocela-nova-skolska-godina-u-rs-u-klupama-134-000-ucenika/ 

SPORAZUM O SARADNJI SA CESER-om

Sporazum o saradnji u okviru projekta “YOUTH 4 DIALOGUE – Osnaživanje mladih ljudi za dijalog o evroatlantskim integracijama i procesu pridruživanja“ su potpisali Centar za kulturu dijaloga i CeSER. Cilj sporazuma je:

  • Promocija i podizanje javne svijesti o ciljevima projekta i mogućnostima koji projekat pruža;
  • Promocija civilnog sektora u demokratskom društvu;
  • Poboljšanje vještina i znanja mladih ljudi, kroz učešće na edukativnim pripremnim predavanjima i simulaciji procesa donošenja odluka, tokom implementacije projekta.

Tokom implementacije projekta debatanti CKD-a sa podrušja Republike Srpske će participirati u različitim edukativnim aktivnostima i učiti o Sjevernoatlantskom savezu.

 

 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“