Flash vijesti

Ekipe koje participiraju na Državnom debatnom takmičenju:

1. Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo 

2. SŠ Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo

3. Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo (tim 1)

4. KŠC „Sv.Josip“, Sarajevo (tim 1)

5. Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo (tim 2)

6. Mješovita srednja tehnička škola Travnik

7. Karađoz-begova medresa, Mostar (tim 2)

8. Gimnazija Mostar

9. Gimnazija Banjaluka (tim 1)

10. Kulturni centar Teslić

11. SŠC „Jovan Dučić“, Teslić (tim2)

12. KŠC „Bl. Ivan Mertz“ (tim 2)

13. Gimnazija Banjaluka (tim 2)

14. MSŠ Srebrenik (tim 1)

15. MSŠ Srebrenik (tim 2)

16. Srednja tehnička škola Tešanj

17. MSŠ „Stjepana Radića“Usora

 

18. Gimnazija Banja Luka (tim 3)

 

 

 

Home

Web info 21.08. - 31.08.2017.

SADRŽAJ

  1. PRIPREMA AKTIVNOSTI ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU
  2. OKTOBAR JE MJESEC JAVNIH DEBATA
  3. DEBATOLOGIJA
  4. LJETNA ŠKOLA O NUKLEARNOJ FUZIJI

PRIPREMA AKTIVNOSTI ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU

CKD tim vrijedno radi na kreiranju akcionog plana za novu školsku godinu. Za naše drage trenere i debatante smo pripremili mnogo zanimljivih aktivnosti sa još zanimljivijim temama. U školskoj 2017./2018. godini ćemo istraživati teme: diskriminacija, vršnjačko nasilje, ljudska prava, kulturno naslijeđe i brojne druge koje su vrlo aktuelne. Kao i svake godine, pozivamo trenere da nam dostave i svoje prijedloge aktivnosti kao i moguće teze za regionalna i državno takmičenje. A uskoro objavljujemo i najvažnije debatne datume za novu školsku godinu. 

OKTOBAR JE MJESEC JAVNIH DEBATA

U oktobru pripremamo javne debate koje će biti posvećene promoviranju nediskriminatorskih stavova u različitim lokalnim zajednicama. CKD u sve svoje aktivnosti nastoji uključiti što veći broj različitih lokalnih zajednica, a za ovu aktivnost smo odabrali 3. Koje tri? To ćete saznati ubrzo ukoliko budete pažljivo pratili našu web stranicu. 

DEBATOLOGIJA

Na Debatologiji svakog ponedjeljka možete pročitati i debatirati o aktuelnim temama. U ovoj školskoj godini nastavljamo nagrađivati najuspješnije online debatante. Svakako nemojte zaboraviti da debatirate jer od septembra još pažljivije pratimo vaše aktivnosti. Zašto? Zato što ćemo bodovati vaše učešće na Debatologiji za naše debatne aktivnosti. Na ovaj način ne samo da možete osvojiti mjesečni džeparac nego i važne bodove za takmičarske aktivnosti koje organizira CKD. 

LJETNA ŠKOLA O NUKLEARNOJ FUZIJI

Možete pomisliti da debata i nuklerana fuzija nemaju ništa zajedničko... Pa otkuda onda ovo na stranici bh. Debatnog programa? Prije nego zaključite da su fizika i debata nespojive promislite malo bolje. Kroz bh. program su prošli brojni debatanti koji su bili odlični u debati ali koji nisu upisali neki od fakulteta koji su direktno povezani sa debatom (pravni fakultet, žurnalistika, fakultet političkih nauka...). Oni su upisali neke prirodne fakultete. Eh, ovo je poziv za sve naše takve debatante da znaju da ih nismo zaboravili, a nadamo se ni oni nas. Poziv prenosimo u cijelosti: 

„Neki je nazivaju "energetskim svetim gralom", skeptici zbijaju šale kako je "uvek još 50 godina daleko" - nuklearna fuzija zaista jeste ultimativni izvor energije, neophodan savremenom čovečanstvu, ali je isto tako jedan od najvećih izazova za naučnike i inžinjere širom sveta. 

Tokom ove petodnevne letnje škole, studenti prirodno matematičkih i tehničkih fakulteta učiće od najistaknutijih evropskih specijalista o nauci i tehnici koja je razvijena u poslednjih par decenija zarad ostvarivanja fuzije na Zemlji. Uz to, iskusiće i kako izgleda jedan dan eksperimentalnih fizičara koji na postojećim fuzionim eksperimentima rade.“

https://www.fom-fen.net/dani-fuzije 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“